Waniliowo - bananowa niedziela

A wszystko zaczeło się od tej jednej laski waniliowej!


 To mój pierwszy kontakt z żywą wanilią, także byłam bardzo ciekawa jak wygląda, pachnie i smakuje:)

Tropikalne pnącze z lasów Ameryki, czyli wanilia, znana jest w Europie jako przyprawa, zwłaszcza do deserów i ciast. Tak zwane laski wanilii to wysuszone i przefermentowane strąki wraz z nasionami. W Ameryce środkowej wanilia używana była tradycyjnie do przyprawiania kakao.


W internetowym sklepie 
jedna sztuka (w zależności od wielkości laski) kosztuje
1,77zł/1,91zł/ 2,19zł
  • ma powyżej 14cm (!) długości niektóre laski mają po 16 i więcej cm, ale gwarantuję, że żadna nie będzie miała mniej niż 14cm
  • pochodzi ze świeżej dostawy,
  • jest koloru ciemnobrązowego,
  • posiada charakterystyczny, silny aromat,
  • jest doskonała do pieczenia, nadawania aromatu potrawom, wytwarzania EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • nie zawiera ŻADNYCH chemikaliów,
  • nie jest genetycznie modyfikowana,
  • jest całkowicie naturalnego pochodzenia,
  • idealnie nadaje się na prezent lub też do podkreślenia wyjątkowości uroczystości np. Pierwszej Komunii Świętej lub wesela,
  • jest pakowana w hermetyczne woreczki ORAZ w woreczek strunowy - dzięki temu dłużej zachowa swoje właściwości,
  • zostanie wysłana w sposób uniemożliwiający przypadkowe uszkodzenie.
  •  

Pierwsze co mi przyszło do głowy to słodkie paluchy z ciasta francuskiego.


Już kiedyś o nich pisałam. Robię je z przepisu
Tym razem wzbogaciłam je o świeżą wanilię:)


Drugim pomysłem na wykorzystanie owej laski to domowej roboty cukier waniliowy.

Składniki:
- laska waniliowa
- cukier
Proporcje dowolne im więcej wanilii tym cukier będzie bardziej aromatyczny

Laske powinno się rozciąć, zeskrobać i zakopać w cukrze. Słoik zakręcamy i odkładamy na kilkanaście dni (2 tygodnie).


Ja rzadko piekę i gotuje, dlatego ten cukier służy mi do słodzenia kawy;D Aktualnie popijam sobie bananową, też ze sklepu
100g/8zł
Kawa jest bardzo smaczna i nie trzeba jej ulepszać. Jednak połączenie banana z wanilią to już prawdziwa rozkosz dla zmysłów:)


Jedna laska, a tyle słodkiej radości;)

Ps. Domowy cukier waniliowy jest dużo lepszy i moim zdaniem zupełnie inny w smaku niż taki ze sklepu.

Komentarze

  1. Czasem kupuję wanilię i dodaję szczyptę do kawy:) niestety jest droga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no nie jest taka droga, tym bardziej, że jeśli zrobisz cukier to ci starczy na dłużej;) chyba, że w sklepie, w którym kupujesz są zupełnie inne ceny;/

      Usuń
  2. Kiedyś chciałam spróbować kakao z taką laską wanilii, ale jakoś tak nie mam czasu ani chęci żeby płacić za przesyłkę za 1 produkt. Może kiedyś spróbuję, jak już będę "na własnym" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat nie przepadam za kakaem, ale to też dobry pomysł:)

      Usuń
  3. MMmmm ostatnio szaleje na punkcie bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mówisz, że jednak dobra ta kawa? Może w końcu zabiorę się za to zamówienie, bo ciągle czuję się kuszona przez Ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobra, a z tym cukrem waniliowym to już w ogóle;)

      Usuń
  5. O,muszę zajrzeć na tą stronę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł :) a ja idę obadać ich stronę, zrobiłaś mi smaka na kawę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! Ja dziś zrobiłam ciasteczka francuskie z brzoskwiniami i na wierzchu z bitą śmietaną. Domownicy oszaleli mówiąc, że są lepsze niż w cukierni :D W skład tego wchodziło jedynie kupne ciasto francuskie, puszka brzoskwiń i cukier puder :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a znam takie ciastka, ale ja wole je z czekoladą albo z bananem:)

      Usuń
  8. robiłam taki cukier, ale dla mnie był zbyt mało aromatyczny, tzn pachniał w słoiku bardzoooo, ale już w 'użyciu' nie tak jak ten sklepowy (niestety pełen chemii)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ten sklepowy w ogóle inaczej smakuje, ja wole ten domowy:) a może za mało wanilii dałaś, a za dużo cukru?

      Usuń
  9. ciekawa sprawa z tą wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bardzo, ja jestem dumna z mojego słoiczka z cukrem;)

      Usuń
  10. jak to pysznie wygląda! ale i tak najbardziej lubię moje rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądaja przepysznie:)!
    a z laską wanilii jeszcze nie miałam kontaktu, zawsze mnie ciekawiło jaki ma zapach :D
    pozdrawiam
    zapraszam na konkurs

    OdpowiedzUsuń
  12. Wanilia strasznie ładnie pachnie, a co dopiero taka prawdziwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedyś kochałam czekoladę teraz mi się odmieniło i kocham wanilię:) zwłaszcza w zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty