Orzechy makadamia
Nie pamiętam u której z Was przeczytałam pierwszy raz o tych orzechach, ale chodziły mi długo po głowie i w końcu musiałam ich spróbować:)
Oczywiście musiałam też poszukać informacji o tym nieznanym mi do tej pory orzechu.
Na początek troszkę wiedzy z Wikipedii:)
Makadamia (Macadamia) – rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Należy do niego 9 gatunków i 1 mieszaniec. Występują dziko w Australii, na Nowej Kaledonii (jeden gatunek M. neurophylla ) i na Sulawesi (jeden gatunek M. hildebrandii). Uprawiane są obecnie również na Hawajach i w Afryce Południowej. Makadamia została odkryta w Australii 1857 roku przez botanika Waltera Hilla, który nadał roślinie nazwę Macadamia na cześć swojego przyjaciela, Johna McAdama.
Zbliżone są wielkością do dobrze nam znanych orzechów laskowych. Mają wyjątkowo twardą łupinę, nawet dziadek do orzechów nie jest w stanie jej rozłupać. Kupuje się je więc bez łupinek. "Szczycą się" największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów - aż 76 procent! - dlatego szybko jełczeją i raczej nie nadają się do długiego przechowywania.
Orzechy macadamii można spożywać na wielorakie sposoby: zupełnie na surowo, albo też lekko podpieczone. Czasami otacza się je w czekoladzie, albo dosypuje drobno rozkruszone do ciasta - słodkim wypiekom nadają delikatny, maślany smak. Z miąższu można wyciskać również bardzo ceniony zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w produkcji kosmetyków olej.
Dietetycy natomiast zachwycają się odżywczym składem tego smacznego orzecha. Zawiera on bowiem cenne dla naszego organizmu tłuszcze. Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla naszego zdrowia cholesterolu. To w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób w całym układzie krążenia. Na dodatek zawierają one bardzo dużo pomocnego w problemach trawienia włóknika, oraz skutecznych w walce z rakiem: selenium i kwas foliowy.
Pojemność: 100g
Cena: 9,45 zł
Sklep: Skworcu
Orzech makadamia to obecnie nie tylko najsmaczniejszy ale i najdroższy orzech na światowych rynkach. Sprawdziłam ceny w kilku miejscach i taniej nie znalazłam, za to drożej owszem;/
Nie wiem czy miałyście okazje jeść te orzechy, ale są one przepyszne. Moja paczka została błyskawicznie opróżniona;) Mają bardzo fajną, niespotykaną fakturę. Dosłownie rozpływają się w ustach:)
Polecam jako zdrową i smaczną przekąskę.
UWAGA!!!
Orzech macakadamii jest szkodliwy dla psów i kotów. Dlatego nie wolno dopuścić do spożycia przez te zwierzęta żadnych potraw zawierających nawet śladowe ilości tego orzecha.
Także uważajcie na swoich pupilów!
(źródło)
Orzechy makadamia znajdują zastosowanie również w kosmetyce;)
Ciekawą serie kosmetyków z olejem z orzechów makadamii ma firma
W skład serii Macadamia wchodzą:
- krem do masażu twarzy
- krem do masażu ciała
- oliwka przeciwzmarszczkowa do masazu ciała
- oliwka relaksująca do masażu ciała
Znacie te orzeszki? Lubicie?
Raz jadłam, bardzo mi smakowały :) Choć po kilku miałam dość. Dzięki temu taka paczuszka wystarczyłaby mi na kilka dni :) Chyba poczynię zakupy!
OdpowiedzUsuńja po kilku mam ochotę na jeszcze kilka:D
Usuńnigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńNo i poczyniłam... :P
OdpowiedzUsuńhehe, ciekawa jestem co wybrałaś, bo orzeszki na pewno;)
Usuńnigdy nie jadłam, ale jestem fanką orzeszków, pewnie by mi zasmakowały. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam!:D
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, choć są dość drogie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńMoże u mnie o nich czytałaś :D To najpyszniejsza przekąska, jaką miałam okazję jeść. :)
OdpowiedzUsuńmożliwe:)
UsuńUwielbiam je! Kilka puszek tych pysznych orzechów przywiózł mi właśnie wujek jakiś rok temu z pobytu na Hawajach - dostałam kilka smaków - cebulowe, zwykłe, solone, czosnkowe, a nawet w czekoladzie <3
OdpowiedzUsuńi tak strasznie brakuje mi smaku tych cebulowych, były pyszne!
a dokładniej chodzi mi o te (troszkę mi się pomyliło, bo są cebulowo-czosnkowe jednak):
Usuńhttp://ecx.images-amazon.com/images/I/51b6VVfJqEL._SL500_AA300_PIbundle-6,TopRight,0,0_AA300_SH20_.jpg
ostatnio widziałam u mnie takie w czekoladzie, ale na wagę:)
UsuńHmm jako, ze uwielbiam orzechy wszelkiej masci, chetnie bym takich sprobowala :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale chyba muszę spróbować:) ja uwielbiam pistacje! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń