Miód - smaczny i zdrowy
Zapewne każda z Was wie, że miód jest zdrowy. Dziś sprawdzam co dokładnie zawiera, jakie ma właściwości, działanie?
Miód jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk
i magnez. Wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie i naszą urodę. Poprawia
odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Może też wygładzić cerę!
W miodzie znajdują się też witaminy B i C. Jest zalecany przy
przeziębieniach, ale może pomóc także w problemach z przewodem
pokarmowym. Miód nie fermentuje, ani nie wywołuje bólu brzucha, ponieważ
zawiera mało sacharozy.
Ja ostatnio zajadam się i ratuje moje biedne gardło miodem akacjowym.
Miód akacjowy lubiany jest zwłaszcza przez najmłodszych smakoszy.
Dzięki niemu poczujemy się odprężeni i zrelaksowani. Polecany jest on w
przypadku problemów gastronomicznych (zapalenie śluzówki jelit,
wrzody). Posiada również właściwości moczopędne, a ponadto zapobiega
powstawaniu kamieni w naszym organizmie.
Mój słoik pochodzi ze sklepu
375g kosztuje 16,79zł i jest wytwarzany przez pracowite polskie pszczoły;)
Najczęściej dodaje łyżkę miodu do herbaty zamiast cukru. Gdy czuje, że zaczyna mnie coś w gardle drapać od razu robię sobie taką zapobiegawczą herbatkę. To naprawdę działa:)
Moja mama uwielbia jeść kanapki z białym serem i miodem. Ja nie przepadam za takim połączeniem;/
Po za tym miód można stosować do wyrobu domowych kosmetyków:) Od dawna znam miodową maseczkę na usta, ale dopiero teraz była okazja, aby ją w końcu wypróbować ;) Nakładam warstwę miodu na usta, trzymam kilka minut, a później miód zlizuje ;D Usta po takim zabiegu są gładkie i nawilżone.
Wielbicielom miodowego smaku polecam spróbować herbatkę
Miód i Malina
50g/4,25zł
Składniki:
- dzika róża,
- jabłko,
- kwiaty nagietka,
- aronia,
- jeżyny, maliny(min 1,3 %),
- czarna porzeczka,
- kawałki buraczków,
Mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Was do tego słodkiego zdrowia;)
Chętnie poznam Wasze przepisy na wykorzystanie miodu, zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.
Uwielbiam miód,zwłaszcza herbatę z cytryną i miodem <3
OdpowiedzUsuńu mnie jakoś ostatnio cytryny się nie kupuje;/ ale muszę to zmienić;)
UsuńLubie moidzik, lubię :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię miód :) Ale jeśli jest płynny to ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem. A wiem co mówię, bo większość życia spędziłam w pasiece z dziadkiem :)
OdpowiedzUsuńNie uznaję w ogóle takiego miodu ze sklepu.
czyli jaki powinien być? gęstszy czy całkowicie niepłynny?
UsuńPowinien mieć konsystencję stałą i być prawie biały (tym bardziej teraz). Jedynie latem świeżo po zbiorach miody są płynne i mocno żółte. Z czasem się krystalizują.
UsuńJak miód się nie krystalizuje to znaczy, że to mieszanka miodu i wody, czyli jednak nie jest to prawdziwy miodek.
już wiem o co chodzi, miałam kiedyś miód od sąsiada, który ma pszczółki i właśnie on krystalizował, myślałam, że się może psuje;/ ale ten akacjowy jest bardzo smaczny;)
UsuńJa niestety nie mogę delektować się smakiem miodu :( Mam uczulenie :(
OdpowiedzUsuńjej współczuje, to musisz też unikać potraw zawierających miód;/
Usuńnie ma domu bez miodu ;) ja na gardło lubię pić gorące mleko z łyżką miodu - wg mnie pomaga bardziej niż herbata z miodem :D
OdpowiedzUsuńa kosmetycznie często dodaję miód do maski na włosy - są sypkie i błyszczące :)
ja za mlekiem nie przepadam;/
Usuńmuszę spróbować maski z dodatkiem miodu;)
polecam bardzo :) ja stosuję miód do maski Alterra z granatem albo do sleek & line Stapizu :)
Usuńoj, uwielbiam miód <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód :-) Najprostszy przepis na pielęgnację z użyciem miodu? Nałożyć na usta na dłuższą chwilę a później zjeść :-)
OdpowiedzUsuńMiód lepiej dodawać do herbaty, kiedy jest już trochę przestudzona, bo wysoka temperatura zmniejsza dobroczynne właściwości miodu :) podobnie jest z olejem lnianym- też nie lubi ciepła :) ja mam miód od sąsiada prosto z pasieki. Teraz jest właśnie skrystalizowany, bo chwilkę już jest otwarty :)
OdpowiedzUsuńdzięki za rade, ja właśnie dodawałam do gorącej;/
UsuńKocham miód. Znajomy mojej mamy z pracy ma swoją pasiekę, ma w nas stałych klientów.
OdpowiedzUsuńMój ulubiony deser z wykorzystaniem miodu to - znany od najwcześniejszego dzieciństwa - twaróg z miodem. Ostatnio jadłam taki z miodem gryczanym <3 [podoba mi się specyfika smaku miodu gryczanego].
Na stoisku z miodami w którymś z centrów handlowych widziałam miód wrzosowy. Tego jeszcze nie jadłam, ciekawe, jaki ma smak :)
* nie no, muszę poprawić, bo w oczy gryzie:
Usuń"znajomy z pracy mojej mamy" - był zły szyk zdania :P
mój sąsiad też ma pasiekę, ale jakąś małą, bo zazwyczaj ma dla nas tylko dwa słoiki, resztę ma dla siebie;/
UsuńMnie ich czeko miodki ciekawią. Samego jakoś nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńja tez kiedyś nie lubiłam miodu;/ ale z wiekiem całe szczęście mi przeszło;D a czeko miodek też bym spróbowała;)
UsuńA ja dla odmiany nie lubię miodu :P
OdpowiedzUsuńmoże jeszcze kiedyś polubisz;)
UsuńMiód w chłodne dni- miodzio :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja lubię mieszać miód z wodą i cytryną :) Lubię ten napój i głęboko wierzę w to, że wzmacnia odporność :)
OdpowiedzUsuńhmm... musze spróbować;)
UsuńUwielbiam miód, jeśli słodzę jakąś potrawę, to właśnie miodem :) Lubię akacjowy, mniszkowy i wrzosowy ale nie ukrywam, że chętnie próbuję też nowych smaków :) Zawsze w Beskidach kupuję od sprawdzonego pszczelarza, przy okazji mogę skosztować nowe miody :)
OdpowiedzUsuńsuper, i tak trzymaj;)
UsuńO! Świetny post :) Coś odnośnie my favourite topic :) U mnie na nowym, dopiero co raczkującym blogu jest też dość sporo o miodzie, produktach pszczelich i kosmetykach z ich dodatkiem :) Też taka trochę krytyczna recenzja odnośnie Apis Cosmetics :)
OdpowiedzUsuńciesze się, że Ci się spodobał miodowy post;)
Usuńchętnie szajrze do Twoich notek;)
A najlepszy i najzdrowszy miód to ten z z krzewu manuka, o wysokim MGO. No i spadziowy, ale ten nie jest zbyt smaczny.
OdpowiedzUsuńoj bardzo drogi ten miód manuka;/
Usuń