Miód - smaczny i zdrowy

Zapewne każda z Was wie, że miód jest zdrowy. Dziś sprawdzam co dokładnie zawiera, jakie ma właściwości, działanie?

 Miód jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie i naszą urodę. Poprawia odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Może też wygładzić cerę! 


W miodzie znajdują się też witaminy B i C. Jest zalecany przy przeziębieniach, ale może pomóc także w problemach z przewodem pokarmowym. Miód nie fermentuje, ani nie wywołuje bólu brzucha, ponieważ zawiera mało sacharozy.


Ja ostatnio zajadam się i ratuje moje biedne gardło miodem akacjowym.

Miód akacjowy lubiany jest zwłaszcza przez najmłodszych smakoszy. Dzięki niemu poczujemy się odprężeni i zrelaksowani. Polecany jest on w przypadku problemów gastronomicznych (zapalenie śluzówki jelit, wrzody). Posiada również właściwości moczopędne, a ponadto zapobiega powstawaniu kamieni w naszym organizmie.

Mój słoik pochodzi ze sklepu
375g kosztuje 16,79zł i jest wytwarzany przez pracowite polskie pszczoły;)


Najczęściej dodaje łyżkę miodu do herbaty zamiast cukru. Gdy czuje, że zaczyna mnie coś w gardle drapać od razu robię sobie taką zapobiegawczą herbatkę. To naprawdę działa:) 
Moja mama uwielbia jeść kanapki z białym serem i miodem. Ja nie przepadam za takim połączeniem;/

Po za tym miód można stosować do wyrobu domowych kosmetyków:) Od dawna znam miodową maseczkę na usta, ale dopiero teraz była okazja, aby ją w końcu wypróbować ;)  Nakładam warstwę miodu na usta, trzymam kilka minut, a później miód zlizuje ;D Usta po takim zabiegu są gładkie i nawilżone.

Wielbicielom miodowego smaku polecam spróbować herbatkę
Miód i Malina
50g/4,25zł


Składniki:
- dzika róża,
- jabłko,
- kwiaty nagietka,
- aronia,
- jeżyny, maliny(min 1,3 %),
- czarna porzeczka,
- kawałki buraczków,
- aromat miodu.


 Mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Was do tego słodkiego zdrowia;)
Chętnie poznam Wasze przepisy na wykorzystanie miodu, zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.

Komentarze

  1. Uwielbiam miód,zwłaszcza herbatę z cytryną i miodem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jakoś ostatnio cytryny się nie kupuje;/ ale muszę to zmienić;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię miód :) Ale jeśli jest płynny to ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem. A wiem co mówię, bo większość życia spędziłam w pasiece z dziadkiem :)

    Nie uznaję w ogóle takiego miodu ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli jaki powinien być? gęstszy czy całkowicie niepłynny?

      Usuń
    2. Powinien mieć konsystencję stałą i być prawie biały (tym bardziej teraz). Jedynie latem świeżo po zbiorach miody są płynne i mocno żółte. Z czasem się krystalizują.

      Jak miód się nie krystalizuje to znaczy, że to mieszanka miodu i wody, czyli jednak nie jest to prawdziwy miodek.

      Usuń
    3. już wiem o co chodzi, miałam kiedyś miód od sąsiada, który ma pszczółki i właśnie on krystalizował, myślałam, że się może psuje;/ ale ten akacjowy jest bardzo smaczny;)

      Usuń
  3. Ja niestety nie mogę delektować się smakiem miodu :( Mam uczulenie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jej współczuje, to musisz też unikać potraw zawierających miód;/

      Usuń
  4. nie ma domu bez miodu ;) ja na gardło lubię pić gorące mleko z łyżką miodu - wg mnie pomaga bardziej niż herbata z miodem :D
    a kosmetycznie często dodaję miód do maski na włosy - są sypkie i błyszczące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za mlekiem nie przepadam;/
      muszę spróbować maski z dodatkiem miodu;)

      Usuń
    2. polecam bardzo :) ja stosuję miód do maski Alterra z granatem albo do sleek & line Stapizu :)

      Usuń
  5. Uwielbiam miód :-) Najprostszy przepis na pielęgnację z użyciem miodu? Nałożyć na usta na dłuższą chwilę a później zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miód lepiej dodawać do herbaty, kiedy jest już trochę przestudzona, bo wysoka temperatura zmniejsza dobroczynne właściwości miodu :) podobnie jest z olejem lnianym- też nie lubi ciepła :) ja mam miód od sąsiada prosto z pasieki. Teraz jest właśnie skrystalizowany, bo chwilkę już jest otwarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za rade, ja właśnie dodawałam do gorącej;/

      Usuń
  7. Kocham miód. Znajomy mojej mamy z pracy ma swoją pasiekę, ma w nas stałych klientów.

    Mój ulubiony deser z wykorzystaniem miodu to - znany od najwcześniejszego dzieciństwa - twaróg z miodem. Ostatnio jadłam taki z miodem gryczanym <3 [podoba mi się specyfika smaku miodu gryczanego].

    Na stoisku z miodami w którymś z centrów handlowych widziałam miód wrzosowy. Tego jeszcze nie jadłam, ciekawe, jaki ma smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. * nie no, muszę poprawić, bo w oczy gryzie:
      "znajomy z pracy mojej mamy" - był zły szyk zdania :P

      Usuń
    2. mój sąsiad też ma pasiekę, ale jakąś małą, bo zazwyczaj ma dla nas tylko dwa słoiki, resztę ma dla siebie;/

      Usuń
  8. Mnie ich czeko miodki ciekawią. Samego jakoś nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez kiedyś nie lubiłam miodu;/ ale z wiekiem całe szczęście mi przeszło;D a czeko miodek też bym spróbowała;)

      Usuń
  9. A ja dla odmiany nie lubię miodu :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Miód w chłodne dni- miodzio :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja lubię mieszać miód z wodą i cytryną :) Lubię ten napój i głęboko wierzę w to, że wzmacnia odporność :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam miód, jeśli słodzę jakąś potrawę, to właśnie miodem :) Lubię akacjowy, mniszkowy i wrzosowy ale nie ukrywam, że chętnie próbuję też nowych smaków :) Zawsze w Beskidach kupuję od sprawdzonego pszczelarza, przy okazji mogę skosztować nowe miody :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O! Świetny post :) Coś odnośnie my favourite topic :) U mnie na nowym, dopiero co raczkującym blogu jest też dość sporo o miodzie, produktach pszczelich i kosmetykach z ich dodatkiem :) Też taka trochę krytyczna recenzja odnośnie Apis Cosmetics :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, że Ci się spodobał miodowy post;)
      chętnie szajrze do Twoich notek;)

      Usuń
  14. A najlepszy i najzdrowszy miód to ten z z krzewu manuka, o wysokim MGO. No i spadziowy, ale ten nie jest zbyt smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty